Birokratija usporila dolazak digitalnih nomada

Birokratija usporila dolazak digitalnih nomada

Ilustracija. Foto: ChatGPT
Ilustracija. Foto: ChatGPT
22.07.2024

Dok Vlada ne ispunjava većinu obaveza iz programa usvojenog 2021. godine, opada interesovanje digitalnih nomada za dolazak u Crnu Goru.

Kada se u aprilu prošle godine doselila u Bar, Argentinka Florencia Calafat teško je dolazila do zvaničnih informacija o dobijanju dozvole za privremeni boravak u Crnoj Gori. Nakon što je, kao digitalni nomad boravila u Španiji i Andori, Calafat je odlučila da se digitalnim marketingom jedno vrijeme bavi u Crnoj Gori.

Umjesto na portalu za digitalne nomade, koji je Vlada najavila za septembar 2022. godine, Calafat je tražila informacije od poznanika.

"Morala sam da pitam zajednicu stranaca i ljude koji su već prošli proces dobijanja dozvole za boravak u Crnoj Gori. Kada je u pitanju saradnja sa crnogorskim institucijama, mislim da je nemoguće da mi stranci papirologiju završimo samostalno", kazala je Calafat za BIRN.

"U područnoj jedinici MUP-a u Baru čeka se tri do četiri sata. Nema organizacije za klijente niti rednih brojeva za čekanje".

Istraživanje BIRN-a pokazalo je da Vlada Crne Gore nije ispunila većinu obaveza iz Programa za privlačenje digitalnih nomada u Crnu Goru, iako je njihovo sprovođenje bilo predviđeno za 2022. godinu.

MUP nije pokrenuo elektronski servis za onlajn prijavu za sticanje statusa nomada.

Ministarstva ekonomije i finansija još nije omogućilo funkcionisanje makar jednog globalnog elektronskog servisa za onlajn plaćanje, dok Ministarstvo javne uprave nije sprovelo kampanju "Crna Gora destinacija za digitalne nomade". Akcionim planom predviđeno je da se aktivnosti realizuju do kraja 2022. godine.

Veb-sajt na kojem su digitalnim nomadima dostupne procedure za dobijanje vize, sa pripadajućim obrascima, kao i  osnovne informacije o Crnoj Gori, pušten je u rad nakon godinu dana kašnjenja.

Digitalni nomadi su osobe koji ne rade u kancelarijama, već na daljinu, što im omogućava da putuju i rade iz bilo kojeg mjesta sa dobrim pristupom internetu. 

Kako bi Crnu Goru promovisala kao poželjnu destinaciju za digitalne nomade, Vlada na čijem čelu je bio Zdravko Krivokapić u decembru 2021. usvojila je Program koji je predložilo Ministarstvo javne uprave i digitalnih tehnologija.

Predstavljajući program, tadašnja ministarka Tamara Srzentić ocijenila je da će privlačenje digitalnih nomada doprinijeti razvoju IT sektora i turizma van sezone.

"Ono što nas kandiduje za buduću globalno privlačnu destinaciju za digitalne nomade su predivna priroda kojom naša zemlja obiluje, relativno niski troškovi života u poređenju sa drugim zemljama, dobra infrastruktura, pristupačan internet, niska stopa kriminala, kao i povoljne poreske stope. Samo udruženim snagama možemo raditi na unapređenju cjelokupnog ambijenta", kazala je tada Srzentić.

I ako je programom predviđeno i da resorno Ministarstvo javne uprave dostavlja Vladi godišnje izvještaje o stepenu realizacije mjera i prateći akcioni plan, ta obaveza nije ispunjena. Iz ministarstva BIRN-u nisu odgovorili zbog čega nijesu dostavili te izvještaje.

Nepune tri godine nakon usvajanja programa, jedan od osnivača Facebook grupe "Montenegro Digital Nomads & Remote Workers", Jovan Radnić smatra da je Crna Gora propustila sjajnu priliku da privuče digitalne nomade. On navodi da je Crna Gora mogla omogućiti strancima da status digitalnog nomada zamijene privremenim boravkom i pokrenu poslove u Crnoj Gori.

"Kada uzmemo u obzir da imamo jednu od najnižih stopa poreza na dobit u Evropi, pogodnu klimu i sjajnu prirodu, ovo je samo realan scenario koji se dešava godinama bez postojanja famozne vize za digitalne nomade", navodi Radnić za BIRN.

"Na kraju se radilo o floskulama političkih partija koje se nisu potrudile da slijede kreiranu strategiju", kazao je Radnić za BIRN.

Bivša ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić (D) na konferenciji u Podgorici
Bivša ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić (D) na konferenciji u Podgorici. Foto: Vlada Crne Gore

Zakoni izmjenjeni ali institucije loše komuniciraju

Uvođenje poreskih olakšica kojima su digitalni nomadi oslobođeni plaćanja takse na dohodak i izmjene Zakona o strancima su jedine stavke iz vladinog programa koje su ispunjene do sada na vrijeme.

Izmjenama Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica koje su usvojene u decembru 2021, predviđeno je da stranci koji iz Crne Gore za svog poslodavca u inostranstvu radne zadatke obavljaju elektronskim putem, u Crnoj Gori neće plaćati porez na zaradu.

Skupština Crne Gore je u jula 2022. usvojila i izmjene Zakona o strancima na osnovu kojih se digitalnim nomadima može izdati dozvola za privremeni boravak kao i viza za duži boravak (viza D), ako namjeravaju da borave u Crnoj Gori duže od 90 dana. Zakonom je predviđeno i da se viza ne može izdati na period duži od 180 dana tokom godine.

I ako je vladinim programom tokom prošle godine planirano 250 zahtjeva digitalnih nomada, iz Ministarstva unutrašnjih poslova BIRN-u su kazali da je od avgusta 2022. do juna prošle godine izdato 99 dozvola za privremeni boravak digitalnih nomada. Za isti period Ministarstvo vanjskih poslova nije imalo zahtjeva digitalnih nomada iz zemalja čiji građani moraju imati vizu za boravak u Crnoj Gori.

Dok u MUP-u tvrde da je donijet pravilnik za izdavanja dozvole za privremeni boravak digitalih nomada i članova njihove uže porodice, istraživanje BIRN-a pokazalo je da je pravilnik onlajn dostupan samo na sajtu Službenog lista Crne Gore.

Radnić upozorava da stranci nailaze na poteškoće prilikom prijave za dozvolu, navodeći da se zakon jednostavnim putem ne može pronaći na sajtu državnih institucija dok ne postoji portal za onlajn prijave za vizu. Tvrdi i da je u Crnoj Gori problem i loša komunikacija između nadležnih institucija i nepotrebna birokratija.

"Digitalni nomadi često dobijaju nepotpune ili kontradiktorne informacije od strane šalterskih službi. Nije rijetkost da šalterski službenik nema predstavu kako se primjenjuje Zakon ili da uopšte i ne zna za njega", rekao je on.

"Kada ne postoji jedinstveno mjesto na kom se mogu naći zvanične i precizne informacije, ne možete očekivati ni veliko interesovanje."

Da birokratske prepreke utiču na pad interesovanja digitalnih nomada pokazuju podaci jedne od najpoznatijih veb platformi za procjenu destinacija za digitalne nomade, nomadlist.com, prema kojoj se Crna Gora trenutno nalazi na čak 152. mjestu od 204 rangirane zemlje.

U vrijeme izrade Programa za privlačenje digitalnih nomada Crna Gora je na platformi zauzimala 50. poziciju među destinacijama privlačnim za digitalne nomade. Vladinim programom bilo je planirano da Crna Gora do 2025. godine napreduje do 35. pozicije na toj listi.

Sjednica Vlade Crne Gore
Sjednica Vlade Crne Gore u Podgorici. Foto: Vlada Crne Gore

Elektronske prijave još na čekanju

Iz ministarstva, na čijem je čelu Maraš Dukaj, kazali su da je potrebno usvojiti i izmjene Zakona o strancima kojima će se digitalnim nomadima omogućiti da elektronski podnesu zahtjev za izdavanje dozvole za privremeni boravak, što je praksa regiona. Naveli su i da je predlog zakona prošao javnu raspravu, da je dato pozitivno mišljenje, ali nisu precizirali i kada će Vlada utvrditi dodatne izmjene Zakona o strancima i poslati ih Skupštini.

"Donošenjem Zakona realizovaće se aktivnosti iz Akcionog plana za 2022. godinu. Takođe, u okviru postojećeg Ugovora o održavanju portala GOV.ME, predviđen je i razvoj elektronske prijave za digitalne nomade, kao i mogućnost integracije sa nacionalnim sistemom za elektronsko plaćanje administrativnih taksi".

Bivša ministarka javne uprave i digitalnog društva, Tamara Srzentić, nije odgovorila na pitanje BIRN-a zbog čega se kasni sa sprovođenjem programa.

Ipak, influnserka iz Filipina Kach Umandap u Crnoj Gori već drugi put boravi kao digitalni nomad. Navodi da je u Crnu Goru prvi put došla 2017. privučena prirodom i liberalnom viznom politikom. 

"U Crnoj Gori stranci mogu boraviti do 90 dana bez vize, što je posebno značajno za digitalne nomade iz cijelog svijeta. Uz to, digitalna nomadska viza, u dužini do dvije godine, veoma je izdašna i ove pogodnosti doprinose da Crna Gora postane savršena lokacija za digitalne nomade", navodi ona.

Za razliku od nje Argentinka Florencia Calafat smatra da Crna Gora još uvijek nije u potpunosti prava destinacija za digitalne nomade.

"Tokom ljeta sam primijetila da je internet usporen kada je mnogo ljudi na obali. Više puta je nestajala struja, plaćanje karticom i dalje je nedostupno na mnogim mjestima, a autobusi nisu redovni. To nisu stvari koje će privući digitalne nomade u Crnu Goru", kazala je Calafat.

Off