Islamski ekstremisti u Sjevernoj Makedoniji šire propagandu na internetu

Islamski ekstremisti u Sjevernoj Makedoniji šire propagandu na internetu

Talibani obilaze uništeno sklanište municije. Foto:  EPA-EFE/STRINGER
Talibani obilaze uništeno sklanište municije. Foto: EPA-EFE/STRINGER
19.07.2024

Radikalni islamistički sadržaj na internetu je smanjen u Sjevernoj Makedoniji, ali eksperti tvrde da su oni koji stoje iza takvih sadržaja postali sofisticirani u upotrebi Internet propagande

Radikalne islamističke grupe i pojedinci, prema riječima eksperata, koriste zatvorene grupe, šifrovane platforme i prilagođavaju jezik kako bi izbjegli kazne zbog govora mržnje dok ekstremističkom propagandom targetiraju muslimane u Sjevernoj Makedoniji.

Takva propaganda, koja je uglavnom na albanskom jeziku, potiče od nekoliko malih vjerskih grupa i jednog broja imama a meta su joj albanska, većinski muslimanska, manjina u zemlji.

Istražitelji kažu da ima manje ekstremističke vjerske propagande na internetu u Sjevernoj Makedoniji nego ranije, ali da su oni koji stoje iza nje promijenili taktike.

"Umjesto javnih istupa, razmjena sadržaja i komunikacije se obavlja preko zatvorenih grupa i šifrovanih platformi koje nijesu lako vidljive i kojima je teže pristupiti”, kazao je Simeon Dukić, stariji menadžer za Balkan i Centralnu Aziju u Institutu za strateški dijalog sa sjedištem u Londonu.

Prema riječima Dukića, oni koji stoje iza takvog ekstremističkog sadržaja prilagodili su svoj jezik kako bi izbjegli da bude označen kao jezik mržnje, ali poruke ostaju jednako opasne u pogledu privlačenje sljedbenika radikalnih ideja.

On je kazao da je nekoliko grupa širilo materijal "povezan sa selefijskim džihadističkim grupama" na albanskom jeziku.

Naročito popularna grupa je Bejtul Muhaxhirin, "čiji sljedbenici dijele materijal na nekoliko društvenih mreža poput Facebooka i Youtubea, koriste platforme kao što su Google Driver i Arhive.org, i prave kanale na šifrovanim platformama kao što su Telegram i TamTam“, kazao je Dukić za BIRN.

Facebook stranica grupe Beitul Muhaxhirin. Photo: Facebook/Screenshot
Facebook stranica islamističke grupe Beitul Muhaxhirin. Photo: Facebook/Screenshot

"Krv će se proliti"

Na Youtube kanalu Bejtul Muhaxhirin objavljen je snimak žene koja se navodno nalazi u  saudijskom zatvoru. Na snimku, žena kaže da "krv treba da bude prolivena" i "da treba da se žrtvujemo" kako bismo zaštitili sveta islamska mjesta.

"Prorok je kazao da je mučenik svako ko umre štiteći svoju imovinu, svoju religiju, svoju porodicu", kaže ona.

Na drugom snimku iz 2020. muškarac koji je identifikovan kao šeik Sulejman Ibn Nasir al Ulvan osuđuje udaljavanje od zakona koji propisuju otkidanje ruke osobe proglašenoj krivom za krađu, govoreći da je svako ko podržava takvu promjenu "grešnik". 

Dukić kaže da ekstremističke grupe koriste širenje mobilnih tehnologija i razvoj društvenih mreža kako bi doprle do šire publike, podijelile narativ i pojačale podršku za njihovu političku agendu. To važi i za vjerski motivisane radikalne grupe, naročito za selefijske-džihadističke organizacije kao što su Islamska država i Al Kaida.

Youtube kanal Bejtul Muhaxhirin ima 195 pretplatnika; snimak šeika Sulejmana je pregledan preko 1000 puta. Facebook stranica grupe ima 853 pratioca.

U izvještaju objavljenom u januaru, čiji je autor Dukić, Institut za strateški dijalog je utvrdio da i Bejtul Muhaxhirin i grupa pod nazivom "Nasheedi im" zagovaraju "propagandu povezanu sa ISIL-aom koja poziva na džihad".

Ekstremistički sadržaj se širio istovremeno sa usponom Islamske države, ali je suzbijen naporima društvenih mreža da unaprijede svoje algoritme i službi bezbjednosti koje identifikuju i krivično gone pojedince zbog njihovih aktivnosti na internetu.

Međutim, to nije sve, kazao je Dukić.

"Tokom tog perioda, djeluje da je prisustvo vjerski motivisanog ekstremizma na internetu smanjeno, ali su pristalice ekstremističkih grupa promijenile način djelovanja", kazao je on za BIRN, navodeći upotrebu zatvorenih grupa i šifrovanih platformi za razmjenu ekstremističkog sadržaja.

Propagandisti takođe uče kako da izbjegnu direktnu upotrebu govora mržnje u javnosti, bilo da se radi o radikalnim islamistima ili hrišćanskim ekstremnim desničarima.

"Važno je istaći da među vjerski motivisanim radikalnim grupama na internetu ima i pokreta koji koriste hrišćansku simboliku", kazao je Dukić.

"Na primjer, Hrišćansko bratstvo, mada može biti primarno označeno kao desničarska grupa, koristi hrišćanske simbole i retoriku u svojim sadržajima. Mada postoje velike razlike između grupa kao što je Hrišćansko bratsvo i selefiijsko-džihadističkih organizacija, način  na koji koriste društvene medije je sličan".

Teolog Sadullah Bajrami koji vodi džamiju u Kumanovu koja je nezavisna od Islamske zajednice Sjeverne Makedonije. Photo: Facebook profil Sadullah Bajramija
Teolog Sadullah Bajrami koji vodi džamiju u Kumanovu koja je nezavisna od Islamske zajednice Sjeverne Makedonije. Photo: Facebook profil Sadullah Bajramija

"Zlonamjerne neistine"

Zlatko Apostoloski, koordinator vlade za sprječavanje nasilnog ekstremizma i terorizma, izjavio je da vlasti kontinuirano prate ekstremistički sadržaj na internetu.

"Nadležne institucije konstantno prate i uklanjaju sve slučajeve, nezavisno od toga da li se radi o vjerskom ili drugom tipu radikalizma, koji se objavljuju na društvenim mrežama", kazao je on.

Čelnik Islamske vjerske zajednice Sjeverne Makedonije, Reisul-ulema Hfz. Šakir ef. Fetai, izjavio je da imami zajednice "ne koriste vulgaran ili grub jezik" u svojim propovjedima, "niti je logično da se imam ili vjerski zvaničnik koji djeluje u određenoj zajednici, bavi stranačkom politikom, budući da je on imam svih".

Međutim on je dodao: "Ne možemo preuzeti odgovornost za teologe koji nijesu zaposleni u redovima Islamske vjerske zajednice".

Jedan takav teolog je Sadulah Bajrami, koji nezavisno od Islamske zajednice upravlja džamijom u sjevernom gradu Kumanovo.

Bajrami ima 79 000 pratilaca na Fejsbuku, 24 000 na Instagramu, i preko 23000 pretplatnika na njegov zvanični kanal na Jutjubu. Ton nekih njegovih propovjedi privukao je pažnju analitičara ekstremizma, ali je Bajrami odbacio insinuacije da promoviše radikalizam.

U saopštenju za BIRN, Bajrami je naveo: "Naš jezik nikada nije oštar niti prijeteći, ali to je jezik kritike protiv svih degenerativnih i destruktivnih fenomena koji ugrožavaju islamski moral i etiku".

"Svaka tvrdnja da je bilo kakvo pretjerivanje dozvoljeno ili da se propovjeda u našoj džamiji je tendenciozna; stoga je odbacujemo kao zlonamjerne neistine".

Off