Ministarstvo predlaže kazne za namještene kornere i crvene kartone

Ministarstvo predlaže kazne za namještene kornere i crvene kartone

Ministarstvo pravde upozorilo na povećan rizik od namještanja utakmica. Foto: Fudbalski savez Crne Gore
Ministarstvo pravde upozorilo na povećan rizik od namještanja utakmica. Foto: Fudbalski savez Crne Gore
26.07.2024

Ministarstvo pravde predložilo da se ne kažnjava samo namještanje konačnih rezultata sportskih takmičenja, već i neregularnosti poput broja kornera, golova, faulova, žutih i crvenih kartona.

Ministarstvo pravde predložilo je kazne za namještanja sportskih takmičenja koja se odnose samo na konačan rezultat, već i na detalje kao što su broj faulova, kornera ili crvenih kartona. Izmjenama Krivičnog zakonika koje je Ministarstvo dostavilo Skupštini Crne Gore predloženo je da se zatvorskim kaznama obuhvate i oni koji dogovore "ishod dijelova sportskog takmičenja".

Članom 244a Krivičnog zakonika Crne Gore kazne od šest mjeseci do deset godina zatvora predviđene su za one koji dogovore ishod sportskog ili drugog takmičenja u namjeri da sebi ili drugom pribave korist.

Iz Ministarstva tvrde da kaznene odredbe Krivičnog zakonika koje se odnose na namještanje sportskih takmičenja ne obuhvataju sve situacije koje se dešavaju u praksi.

"Od vremena uvođenja ovog krivičnog djela u Krivičnog zakonika, u velikoj mjeri se promijenila ponuda igara na koje se moguće kladiti u kladionicama, pa se sada u ponudi nalaze i igre kao što su  broj faulova, kornera, žutih i crvenih kartona, početni udarac na meču, broj poena ili skokova. I u tim detaljima može doći do dogovaranja, a radi pribavljanja imovinske koristi, pri čemu se ovako dogovaranje nije moglo podvesti pod trenutni zakonski opis -ishod sportskog ili drugog takmičenja", navode u Ministarstvu.

Osnovno državno tužilaštvo i Uprava policije su u februaru formirali predmet nakon što je u medijima objavljen video snimak koji ukazuje na moguće namještanje rezultata utakmice Prve fudbalske lige između Dečića i Mladosti. Fudbalski savez Crne Gore je 18. aprila igrača Mladosti Zvonka Ceklića suspendovalo na 18 mjeseci zbog namještanja utakmice.

Viši sud u Bijelom Polju je u junu 2021. godine oslobodio petoricu fudbalera iz Nikšića i Berana koji su bili optuženi za krivično djelo kriminalno udruživanje u sticaju sa produženim krivičnim djelom dogovaranje ishoda takmičenja. Tužiilaštvo je teretilo igrače Čelika i Berana da su dogovaranjem ishoda utakmice pribavili protivpravnu imovinsku korist od 75 hiljada eura, ali je sud ocjenio da su optužbe o namještanju utakmic ostale na nivou sumnji.

Off