Duško Knežević izručen Crnoj Gori

Duško Knežević izručen Crnoj Gori

Policija sprovodi Duška Kneževića sa aerodroma u Podgorici. Foto: BIRN/Ivan Ivanović
Policija sprovodi Duška Kneževića sa aerodroma u Podgorici. Foto: BIRN/Ivan Ivanović
16.05.2024

Protiv Kneževića se u Crnoj Gori vodi više krivičnih postupaka za stvaranje kriminalne organizacije i zloupotrebu položaja i ovlašćenja

Odbjegli biznismen i vlasnik Atlas grupe Duško Knežević izručen je danas iz Velike Britanije Crnoj Gori. Knežević je uz jake policijske mjere sproveden sa podgoričkog aerodroma, nakon čega će kasnije danas biti saslušan u Višem sudu u Podgorici.

Iz Ministarstva pravde kazali su da je izručenje rezultat koordinacije između crnogorskih i britanskih pravosudnih organa, navodeći da je ministarstvo potvrdilo date garancije u pogledu poštovanju ljudskih prava u skladu sa Članom 3 Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda.

“Ekstradicija je rano jutros realizovana posebnim letom na relaciji London – Podgorica, uz visoki stepen mjera bezbjednosti. D.K. će biti sproveden Višem sudu u Podgorici na dalju nadležnost“, kazali su iz Uprave policije.

Protiv Kneževića se u Crnoj Gori vodi više krivičnih postupaka, zbog sumnje da je počinio krivična djela zloupotreba položaja u privrednom poslovanju putem podstrekavanja, zloupotreba ovlašćenja u privredi putem podstrekavanja, stvaranje kriminalne organizacije i pranje novca.

Kneževićev advokat Zdavko Đukanović kazao je medijima da će će odbrana ponuditi jemstvo za Kneževića ukoliko mu Viši sud odredi pritvor.

Crna Gora je raspisala potjernicu za Kneževićem u julu 2019. nakon što je u medijima objavio video snimak na kome se vidi kako predaje kovertu sa novcem bivšem gradonačelniku Podgorice Slavoljubu Stijepoviću. Knežević je tvrdio da je taj novac predao za ilegalno finansiranje izborne kampanje Demokratske partije socijalista (DPS).

U tzv aferi "Koverta" Specijalno državno tužilaštvo je Kneževića označilo kao organizatora kriminalne grupe, dok je Stijepović optužen za pranje novca. Apelacioni sud je u martu 2021. ukinuo presudu Višeg suda kojom je obustavljen postupak protiv Stijepovića dok je predmet vraćen prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje.

Podgorički Viši sud je u januaru 2020. godine potvrdio optužnicu protiv Kneževića u predmetu "Karbon" jer je, kako se navodi, sa još četiri člana kriminalne grupe pričinio štetu kompaniji "Global Karbon" i pribavio protivpravnu korist od skoro dva miliona eura.

Knežević je optužen i u predmetu "Aerodromi", gdje je sa direktorima Atlas grupe Markom Nikolićem i Dijanom Zečević, navodno oštetio Aerodrome Crne Gore za tri miliona eura.

Nakon što su protiv njega pokrenute istrage u Crnoj Gori Knežević je boravio je u Velikoj Britaniji, čiji je državljanin.

Off