Katnić i Lazović osumnjičeni za stvaranje kriminalne organizacije

Katnić i Lazović osumnjičeni za stvaranje kriminalne organizacije

Zoran Lazović (L) i Milivoje Katnić (D) na konferenciji za novinare. Foto: PR Centar
Zoran Lazović (L) i Milivoje Katnić (D) na konferenciji za novinare. Foto: PR Centar
16.05.2024

Specijalno državno tužilaštvo sumnjiči bivšeg državnog tužioca Milivoja Katnića i pomoćnika direktora Uprave policije Zorana Lazovića za stvaranje kriminalne organizacije i zloupotrebu službenog položaja

Bivši Specijalni državni tužilac Milivoje Katnić i pomoćnik direktora Uprave policije Zoran Lazović uhapšeni su danas po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) koje ih sumnjiči za stvaranje kriminalne organizacije i zloupotrebu službenog položaja.

Državni tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić kazao je da su Katnić i Lazović uhapšeni na osnovu međusobne saradnje i višemjesečnog koordinisanog djelovanja tužilaštva, Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) i Agencije Evropske unije za saradnju organa za sprovođenje zakona - EUROPOL.

"Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, Specijalno policijsko odjeljenje je, uz asistenciju Sektora policije specijalnih namjena, lišilo slobode Milivoja Katnića, bivšeg glavnog specijalnog tužioca i Zorana Lazovića bivšeg pomoćnika direktora Uprave policije, zbog osnova sumnje da su učinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja. U toku je i pretresanje njihovih stanova i drugih prostorija u Podgorici, Cetinju, Budvi i Bijelom Polju, radi pronalaska tragova krivičnog djela i predmeta koji mogu biti od koristi za postupak", kazao je Radonjić.

Milivoje Katnić bio je na čelu Specijalnog državnog tužilaštva u dva mandata, od 2015. do 2022. godine, kada je penzionisan. U tom periodu SDT je nekadašnjeg potpredsjednika Demokratske partije socijalista (DPS) Svetozara Marovića optužilo za stvaranje organizovane kriminalne grupe. Marović je 2017. sa tužilaštvom sklopio Sporazum o priznanju krivice za organizovanje kriminalne grupe, koji ga je obavezivao na kaznu zatvora od 50 mjeseci, da državi plati odštetu od 1,1 milion eura i 100.000 eura u humanitarne svrhe. Poslednje četiri godine Marović se nalazi u Beogradu, dok Ministarstvo pravde Srbije ne odgovara na zahteve Vlade Crne Gore za njegovu esktradiciju.

Nakon parlamentarnih izbora u oktobru 2016. godine Katnić je podigao optužnicu protiv lidera tadašnjeg Demokratskog Fronta Andrije Mandića i Milana Kneževića, dva ruska državljanina Eduarda Šišmakova i Vladimira Popova kao i devet državljana Srbije, optužujući ih da su se udružili u pokušaju da u državnom udaru sruše crnogorsku vlast na dan parlamentarnih izbora u oktobru 2016. godine. Viši sud je u maju 2019. godine osudio je 13 optuženih na ukupno 70 godina zatvora, dok su oni tvrdili da se radi o montiranom političkom procesu. Apelacioni sud je u februaru 2021. ukinuo presudu i vratio postupak Višem sudu.  

Zoran Lazović je do 2015. godine bio visoki funkcioner Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB), nakon čega je imenovan za pomoćnika direktora Uprave policije i šefa Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala. Nakon smjene vlasti na parlamentarnim izborima u avgustu 2020. godine, Vlada Crne Gore smjenila je Lazovića u martu 2021. godine nakon sprovedene sistematizacije u Upravi policije. Civilni aktivisti i tadašnja opozicija su godinama optuživali Lazovića za veze sa organizovanim kriminalom, što je on demantovao.  

Off