Perović osumnjičena za zloupotrebu službenog položaja

Perović osumnjičena za zloupotrebu službenog položaja

Hapšenje direktorke Agencije za sprečavanje korupcije Jelene Perović. Foto: BIRN/Jovana Damjanović
Hapšenje direktorke Agencije za sprečavanje korupcije Jelene Perović. Foto: BIRN/Jovana Damjanović
16.05.2024

Direktorica Agencije za sprečavanje korupcije Jelena Perović uhapšena je danas po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva koje je sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja.

Direktorica Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) uhapšena je danas po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) koje je sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja.

Perović je uhapšena nakon što su službenici Specijalnog odjeljenja policije (SPO) pretresli njeno službeno vozilo i kancelarije ASK-a.

"Nakon pretresanja kancelarije i službenog vozila, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva službenici Specijalnog policijskog odjeljenja su lišili slobode J.P., direktoricu Agencije za sprječavanje korupcije, zbog osnova sumnje da je, tokom prošle i do aprila ove godine, učinila produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja", saopštio je državni tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić.

On je kazao da su službenici SPO iznijeli dokumentaciju iz zgrade ASK, kao i da je u toku pretres njenog stana i drugih prostorija radi pronalaska i drugih tragova i predmeta krivičnog djela, potvrđuju iz SDT-a.

Kako su objasnili, Perović će biti sprovedena radi saslušanja u zakonskom roku.

SDT je protiv Perović u martu pokrenulo istragu nakon što je Ministarstvo finansija tužilaštvu dostavilo izvještaj budžetske inspekcije u kome se ukazuje na kršenje zakona. U izvještaju se navodi da je Perović tokom 2023. godine pisala sebi prekovremeni rad i varijable i suprotno Zakonu o zaradama zaposlenih u javnom sektoru i na taj način primila gotovo 13.500 eura.

Kontrolnim nalazom je utvrđeno da je Perović upisivala dodatak na platu i nakon ukaza Budžetske inspekcije.

U izvještaju se navodi i da je za rad u Radnoj grupi za utvrđivanje liste javnih funkcionera Perović prihodovala više od 8.700 eura, dok je članovima bivšeg Savjeta ASK uplatila je na račun najmanje 10.000 više nego što je propisano zakonom.

Off